SharePoint 2013 Prerequisite Installer Failing – Unable to Install IIS

Literally been banging my head against the table, wall and floor over this one. I kept getting the error you can see below when trying to run the SharePoint 2013 prerequisite installer:

After a LOT of research and trying a bunch of different “solutions”, all completely failing to fix the issue, I look into the error log file. I know, right. What a nerd!? There is referenced trying to use a “ServerManagerCMD.exe” in the system32 directory. I looked and could only find a “ServerManager.exe”.

“Well shit”, I thought to myself. Microsoft is bloody amazing and SharePoint is the cherry on top of the cake.

So to fix this, I copied the “ServerManager.exe” file and renamed it to be “ServerManagerCMD.exe”:

And surely enough, after closing the installer and retrying, everything went swimmingly!

Enjoy!

SharePoint 2013 Prerequisite Installer Failing – No Internet

I recently tried installing SharePoint 2013 and came across a weird issue which stopped the prerequisite installer from running to completion. It complained that it didn’t have access to the internet which was really odd.

I found a workaround for this which I found here was to change some of the settings in Internet Explorer. What I did can be followed below:

  1. Open IE and go to “www.microsoft.com” and uncheck the prompt which will continue to display pop-ups
  2. Go to the gear icon -> Internet Options -> Security and open the trusted sites
  3. now add “http://*microsoft.com” to the trusted site list
  4. save and close IE

Now you should be able to run the installer without an issue. Enjoy!